Tuesday, June 27, 2006

Pophögern my ass!

Den tekniska-fysik-högern är så mycket hetare och många gånger mer inflytelserik än pop-vänster-högern. ”Fashion fades. Style is eternal" är Englas showrooms slogan och den kan inte passa bättre in än på relationen mellan popvänsterhögern och den tekniska-fysik-högern. Fashion står självklart för pophögern och style för den tekniska-fysik-högern.

Den tekniska-fysik-högerns främsta it-personer är precis som sig bör mest män, till skillnad från pophögerns ofta förfärligt skräniga och uppmärksamhetskrävande kvinnor. Män som till skillnad från den helt uppenbara wannebe-överklass-medelklassen är överöver medelklass eller överklass. Deras klädkonto varje månad är minimalt, istället kan pengar och onödig shoppingtid läggas på viktigare saker. Kvantfysik eller nanoteknik tex. Stilen är aldrig en imitation av skrytiga Ralph Lauren ungar utan är nedärvd i direkt nedstigande led från högtyska adelssläkter och gamla HANSA-handelsmän. Hårt arbete och intellektuell förkovring är ledorden. Slutprodukten stavas professorstjänster och en himla massa skämt om den där psuedovetenskapen kallad genusvetenskapen.



Här är klassikerna klassiker for real och ingen utan deras kulturella kapital skulle någonsin våga sig på deras klädval. Dyr och välstruken skjorta, instoppad i ett par bredspåriga manchesterbyxor med hög midja toppat med blomkålshår och någon form av runda Sartre glasögon. I hemlighet byter man hemma kanske ut glasögonen mot en specialtillverkad monokel eller gamla mått. Farfarsfars extremt slitstarka attachéväska är ett måste. Denna tekniska-fysik högern har inom sitt område mycket mer makt än den pophöger som huserar i tredje statsmakten. De sitter stadigt på sina professorsstolar eller delar ut stipendier och anslag hit och dit ur konstiga stiftelser med noll kvinnlig styrelserepresentation. Ni ser, när farfarsfarfarsfar som testamenterade alla sina pengar till "Forskarstiftelsen för glasögonprydda unga herrar bördiga från Skåne kämpandes för vetenskaplig upplysning och som tar aktivt ställningstagande emot dansbanor och idkandet av samlag med kvinnor utanför den egna klassen" så stod det skrivet i stadgarna att anslagen skulle utdelas till män och kvinnor icke skulle göra sig besvär i styrelserna. Eftersom det var farfarsfarfarsfars sista vilja så kan detta icke ändras nu (även om nu har gjort sig av med glasögontvånget och tillåter samlag över klassgränserna, bara man inte gifter sig. Sådant är ju bara en tolkningsfråga).

Resultatet av alla dessa mäns månghundraåriga hegemoni ser ni här:

Könsfördelningen bland professorer på 10 av landets högskolor och universitet

Uppsala universitet
Kvinnor 72
Män 398
Lunds universitet
Kvinnor 79
Män 502
Göteborgs universitet
Kvinnor 94
Män 346
Stockholms universitet
Kvinnor 68
Män 267
Umeå universitet
Kvinnor 48
Män 189
Linköpings universitet
Kvinnor 35
Män 204
Karolinska institutet
Kvinnor 52
Män 254
Kungliga tekniska högskolan
Kvinnor 17
Män 212
Konstfack
kvinnor 4
Män 10
Sveriges Lantbruksuniversitet
Kvinnor 37
Män 148

Källa: Högskoleverket siffrorna gäller för 2004.

Kan vi prata lite mer om det här tack.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Den roligaste bilden ifrån sónar är denna från m_nusfesten:

http://www.viceland.com/viceDiary/photos/Sonar%20-%20Barcelona%2006.06/

Killen som ser frågande bakom rejvaren från '94 är min gode vän Gines som undrar whats up med klädseln...

9:46 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

hahaa

rejvaren är verkligen helsnygg!

2:45 PM  

Post a Comment

<< Home