Monday, August 28, 2006

Ami Hiltons bästa utelivstips i Paris

Eftersom jag älskar att dela med mig och egentligen borde skriva alla Nöjesguidens 48 h reportage (fan vad dåliga de är) så tänkte jag ge er lite Paris-tips. Känner man inte folk i staden man besöker kan det vara svårt att få reda på guldkornen. Är man dessutom inte där särskilt länge kan det vara svårt att få grepp om dem eller ens veta vilken som är den bästa City-guiden att köpa. Guideböcker (och Nöjesguiden) skall man inte lita på för fem öre om det inte gäller Frihetsgudinnans eller motsvarandes historia. Nej, Google, Hospitalityclub och vänner är de absolut bästa resegudierna! För de bästa klubbarna i stan, knata bara in i närmsta skivbutik, inte Fnac eller Virgin Megastore alltså, utan någon vinylskivaffär. Där har folk alltid bra koll på vilka ställen som har bra kvällar när ni är där.

Dessa Paris-tips är inte bara mina egna utan kommer även från lite folk som vi hängde med i Paris. Jag hann inte besöka allt som det tipsas om men människorna vi hängde med hade bra koll. Jag orkar inte tipsa om helt uppenbara saker, jag vet att Ni, mina kära läsare inte är dumma. Detta är alltså inte den ultimata Paris-guiden om någon nu trodde det. Vissa tips är kanske även lite konstiga och ibland med otillräcklig info om vad det är etc. Det beror med största sannolikhet på att de skrevs ner på en skränig booty bass-klubb under alkoholpåverkan. Eftersom det är ganska mycket tips så delar jag upp dem lite. För att spä på bilden av mig själv som en partyprinsessa vars enda intressen är killar, smink och disco, börjar jag med lite klubb och bartips.

Några av mina Paris-tipsare in action: Aurelien, Milooz och Christoffer


Flyg: Air France
Som alltid skall man inte lita på att Ryan fucking Air och motsvarande flygbolag är billigare än större bolag (med bättre arbetsförhållanden). Vi betalade 1200kr tur och retur även fast vi bokade ca en vecka i förväg. Då tillkom inga konstiga extra kostander för betalning med kort på internet/inte betalning med kort på internet eller för att man ville ha handbagae. Det är inte heller avresa från någon keff flygplats som det tillkommer massa extrakostnader för att ta sig till och från. Istället mat på planet, obegränsat med dricka och nöjda glada flygvärdinnor.

KLUBBAR

Rex Club. En av de klubbar som alla pratade om och rekommenderade under terminerna. Under sommaren var den dock mer eller mindre död. Elektronisk dansmusik av olika slag.

Paris Paris. Vida känd och många bra namn spelar där. Megatrendiga varuhuset/affären Colette har bland annat klubb där en gång i månaden. Är klientelet lika snyggt där som på Colette så sätt i tampong eller nåt. Gabban var tvungen att gå ut från Colette för att ta luft pga alla extremt snygga killar som vistades där.

Le Pulp. Något så ovanligt som en lesbisk klubb, hipp även utanför den lesbiska sfären. Svårt att inte älska! Mycket techno och house. Inte gaygrejer varje kväll i veckan men klientelet försvinner inte helt vid mer ”hetro”- tillställningar. Påminde om Marie Leavau på många sätt.

Le Triptyque
. Ganska stor källarlokal med slogan Minimal and Cosmopolitan Electro. Väldigt bred tolkning av minimal och electro. Det var ganska mycket annat också.

Noveau Casino
. Techno och electro som alla andra klubbar jag går på. Många bra namn spelar där.

VIP – Electroclub. Vet tyvärr inte så mycket mer än så. Fyllenedskrivet.

Le Queen. Gay-klassisker i Paris på Champs Elysées vilket betyder att en massa turister som irrat runt och inte vet vart de skall gå hamnar där. Det händer dock att riktigt stora artister och dj:s spelar där pga av storleken på stället. Kan alltså vara värt att kolla upp vad som händer där while in Paris.

Les Taulieres. Bar som skall vara trevlig.

La Perle. Är egentligen bara en bar men en väldigt bra sådan om man befinner sig i Marais-kvarteren. Väldigt snygga människor. Bloggen Face Hunter som fotar intressant klädda människor i Paris brukar snoka omkring där. Senaste kvällen här.

Concorde Atlatique. Stor båt med utedäck med bar. Snygg utsikt över vattnet och stort dansgolv på nedervåningen. Vi var på klubben Respect där David Mancuso, grundaren och resident på mytomspunna The Loft i New York spelade.

Bato Far
är en annan klubbbåt som skall vara bra.

Elyseé Monmartre
är ett stort konsertställe som verkligen har lite allt möjligt. Har bl.a. en del stora labelnights för bra skivbolag.

Les instants chavires
. Bar som skall vara trevlig och som har massa musik-events.

Och mina vänner självklart får ni röka på klubbarna och barerna!


För er som vill läsa mer om hur man klubbar streetsmart i Paris kan man läsa Karolina Ramqvist reportage i DN. Bör dock kanske tas med en nypa salt. Alla vet ju att Karolina Ramqvist alltid dragits till muskliga thugs vars huvudsakliga inkomstkälla är att sälja crack (she's into hiphop alltså). Visst blev vi utstirrade och ropade efter en del men det är inget unikt för Frankrike direkt. Cp-killar som tycker sig ha rätt att uttala sig vitt och brett om ens kropp och utseende när man bara går på gatan och inte alls har bett om det finns överallt, vart man än kommer i världen. Men ok, i länder med "heta latinska män som vet hur man skall uppvakta en kvinna" är det faktiskt lite värre. Skulle inte vilja gå hem i Bateau Rouge efter klockan tio. Att gå på efterfest med massa killar verkade enligt folk vi pratade med inte vara en särskilt bra idé. Nästan alla kände någon som hade blivit våldtagen på så sätt, enligt källor som inte tillhörde lokala Gudrun Schyman-posset. Folk anmäler inte ens sådant, eftersom det finns en utbredd "skyll-dig-själv-dumma-tjej-mentalitet" och väl i rätten är det svårt att vinna mot gärningmannen. Känns det igen från Sverige? Är det ok? Har vi ett jämställt uteliv? Ett jämställt rättsväsende?

Juridiken here I come!

(Men först klubba lite mer.)

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

väldigt givande inlägg, specielt klubbdelen då man nu förhoppningsviss fått lite mer kött på benen då man ska dit 1 vecka i maj!

11:32 PM  
Anonymous Anonymous said...

vet du vad det är för åldersgräns på de flesta klubbar o barer? jag fyller inte 18 förrän några månader, hoppades på att de kanske var annorlunda än i Sverige?

6:40 PM  

Post a Comment

<< Home