Saturday, August 12, 2006

Varför läser män inget av kvinnor?

Svaret på varför kvinnor ofta är lite smartare och bättre än den stora massan män misstänker jag till viss del finns i den här briljanta krönikan. Hillevi är något på spåret...

Nu: inte reggae-festivalen, istället indiefezt! Det firar vi i sann knytblus-indie-anda med ett vintips: Vida Orgánica, argentinskt ekologisk vin. 63 spänn på Systemä. Sjukt gott!

Kjam!

5 Comments:

Blogger X said...

Som man säger jag "äh" och känner mig lite smått stött, (men oooh-ja, det är sant).

10:26 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

haha hittade det här på din blogg:

"I vanliga fall älskar jag historier i stil med ’On the road’. Hursomhelst kan jag inte låta bli att tänka på en kommentar jag läste i nån blogg om Kerouac-vänstern och vänsterpose killar från högstadie- och gymnasietiden som totalt läste sönder ”On the road” för att dom trodde att dom hade koll på det här med frihetslängtan och allt det tjafset...

...Hursomhelst tar sådana kommentarer omedelbart ner boken från en bra plats i bokhyllan, även om det inte normalitetens fall borde röra mig i ryggen. Jag vet inte, men jag har en tendens av att snubbla över förståsigpåare och människor med exklusiv och avancerad smak som genast föringar min egen på nått djävla vänster. I sanningens namn är det en last jag gärna skulle bli av med."

Det var inte meningen att förringa din och massa andras litteratursmak (eller politiska inriktning) vare sig med Keruac-inlägget eller detta. Det hoppas jag verkligen ingen tror. Läs Kerouac-inlägget igen så märker du att det inte är det jag är ute efter.

Jag är hur som helst glad att det fick dig att tänka kring det. Hoppas du tänker lite kring krönikan jag länkade till i detta inlägg också. Då kanske vi kommer någonstans! hahaha

11:47 AM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

Om du är intresserad av beatgrejen och Jack Kerouac har jag ett boktips ur med ett lite annat perspektiv:

Biroller - Joyce Johnson.

På baksidan finns bla. att läsa:

"Joyce fanns vid Kerouacs sida. Hon var en av många unga flickor som hjälpte de 30-40-åriga männen med mat, kläder, husrum och sexuell frigörelse. I kretsen kring Jack Kerouac och Allen Ginsberg fick de spela kanske bara alltför moderliga roller när de tog hand om de storpratande, storskrivande och storsupande männen då exstaserna falnat i det bleka gryningsljuset

Biroller är en ömsint och allmängiltig bok om att växa upp och längta ut mot sina horisonter - och om att mogna in mot sig själv".

Mycket läsvärd som jag kommer ihåg den. Särskilt om man plöjt mycket av beatgrejerna.

12:33 PM  
Blogger X said...

Absolut inte, att jag blir villrådig i smak är inte någon annan än mitt eget fel. Som sagt, en last jag gärna skulle bli av med, men det kanske är att önska för mycket. "On the Road" är ju en klassiker (gillar att läsa sånt på sommaren), och klassiker bör aldrig ha mer respekt än vad den förtjänar av nästa generation.

Med tanke på artikeln du länkade till tror jag att det många gånger beror på ren och skär egocentrim, från männens sida i synnerhet kanske. Utgångspunkten i allt läsande är inte alltid en uttryckt vilja "att komma in under huden" hos kvinnor utan jag tror snarare att det är ett igenkännande eller bekräftande av den egna existensen. Så när män - jag ryser varje gång jag sätter in saker i den kontexten - läser "sin" litteratur kan de förtjust sitta och humma "just så, just så" och "precis", medan kvinnor - om det nu skulle sitta i kuken - kanske har större avsikter i sitt läsande, och isåfall är det hedersvärt. Orsaken till att jag inte läser fler kvinnliga författare sitter nog snarare i mitt stora ego än i mitt kön skulle jag tro, vilket är lite ledsamt kanske, om det skulle bli en bättre värld om det inte vore så. Hursomhelst var artikeln en bra tankeställare och jag ska omedelbums gå till biblioteket och låna Joyce Johnson, om inte annat för att bli kvitt mitt ego.

P.s. Tycker att du omgående ska börja på den där romanen du skulle skriva, gillade skarpt ditt förra inlägg.

P.p.s. Jag är både Springsteen- och Kerouac-fan, vad ska jag göra? =).

8:10 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

1. Att ta intryck och lyssna på vad andra har att säga är inget dålig egenskap som man måste arbeta bort. Det är en bra egenskap så länge man inte tappar bort sig själv

2. Att män är egocentrerade och bara bryr sig om vad andra män tycker och tänker och vill bekräfta sig själva är däremot ett stort problem som ALLA män måste jobba med. Om man är för jämställdhet dvs men det brukar å andra sidan de flesta säga sig vara, men det handlar inte bara om att säga. Jämställdhet handlar om att förändra något och som alltid när man skall förändra något krävs det uppoffringar. Lite som när man kommit på att de vore soft att inte vara en tjockis beach 2006. Då är man tvungen att offra lite för det. Jämställdhet funkar precis på samma sätt. Man måste kämpa och offra lite för att nå dit. Blod, svett och tårar liksom. Man kanske skulle låtsas att det vore en sport så kanske ni killar kom igång?

3. Du får gärna vara både Kerouac och Springsteen-fan för mig men läs gärna Lagt Kort av Joan Dindion (kvinnlig beatklassiker som hyllats samstämmigt) och fundera kring varför inte den är högst upp på beatlitteratur-kanon-listan.

4. Sist men inte minst: kom ihåg feministiska killar kommer alltid får ligga mer. Då menar jag inte dem som vet hur de skall använda ordet feminsim.

10:39 AM  

Post a Comment

<< Home