Sunday, December 10, 2006

Du är vad du äter (eller akademisk medelklass på semester)

Läste DN:s reportage om shopping-resor till Kina idag. Blev lite småbedrövad - flyga 20 h för att shoppa i 72 h! Men visst finns det något lockande med det hela, Kina är ett shoppingmecka utan motstycke (iaf om man är intresserad av att komma billigt undan). Jag shoppade i ärlighetens namn ganska mycket när jag och Anders var i Shanghai och Beijing i vintras, sju par skor tex. Mycket så klart för att man pga av man åkt några tidszoner österut och helt plöstligt är Paris Hilton-rik men också för att det var ett kul sätt att ta del av kinesisk folkliv på marknader och i små affärsgränder. Det absolut roligaste sättet att konsumera sig genom Kina, ha kul på köpet och kanske också träffa lite roliga människor är dock att äta! Det fyller vintertid även en annan funktion än att stilla sin hnger. Vid regelbundet ätande håller man även värmen bättre i det inihelvete kalla vinter-Beijing (Sibiriska vindar - huga!). Nu var iof inte de restauranger vi åt på nödvändigtvis uppvärmda vilket innebar att man fick sitta fullt påklädd och gnaga kokta märgben och äggsoppa. Men lite varm buljong efter att ha varit ute på ett vindpinat kommunistiskt torg tinade ändå upp en hjälpligt.

Jag och Anders har fått lite nya kompisar på en schavig men rolig sylta på någon liten bakgata i Beijing. Vi misstänker starkt att vi var de första utländska gästerna. Övrigt klientel bestod av arbetslösa och byggarbetare som satt och loskade på golvet och drack starksprit vid lunchtid. Vi åt bland annat kokta köttben med plasthandskar. Ägarna var jätteglada över att ha oss som gäster och ville ta jättemycket bilder så vi lät det hela bli ett ömsesidigt utbyte.




Jag med kycklingen jag trodde skulle bli min död. Storyn kortfattat: Skithungriga Ami äter en rödblodig kycklinghamburgare i total hungermisär ute vid kinesiska muren. Så här i efterhand framstår det som lite dumdristigt och eeh extremt ointelligent. Men när hungern har mig i sitt grepp fungerar jag fan inte mänskligt! Som tur var varken dog, spydde eller grät jag av magbesvär sen. Jag tackar min lyckliga stjärna för det men funderar fortfarande på om jag lider av dödslängtan som gav mig på kycklingen överhuvudtaget.


Kinesiskt godis: kanderad frukt. Det som såldes mest var någon slags miniäpplen men de gjordes med all möjlig frukt. Otroligt gott och beroendeframkallande för ynka en krona!

Lite grillbilder...

I Beijing var det otroligt mycket grillad mat tvärtemot vad man kan tro om man tittar på menyer på kinesiska restauranger i Sverige. Det fanns hur mycket grillrestauranger som helst med inbyggda små grillar i borden. Man beställde in olika grillspett med tillbehör och fick vara sig egen barbeque-master. Enklare grillspett såldes också i nästan vartenda gathörn av någon fiffig entreprenör som använde något gammalt oljefat eller stor konservburk som grill.



Tepaus...

Det kinesiska gröna teet dricks överallt hela tiden jämt! Det agerar både måltidsdryck och värmer i vinterkylan. Våra kinesiska vänner pratade även om att kinesisk ämnesomsättning fungerar annorlunda än västerländska människors och att de blir konstiga i magen av kalla måltidsdrycker. Vet inte om det stämmer men de var väldigt övertygande iaf.
På offentliga platser runtomkring i stan fanns olika små tevattenskranar utplacerade för att man skulle kunna fylla på den tetermos varje kines bar med sig överallt. Otroligt sympatiskt för en ständig tedrickare som mig!
Den stora teblomman på bilden var kanske vår största turistfälla. 60 spänn kostade det på ett "autentiskt" sekelskifts Shanghai tehus. Det var å andra sidan bland det finaste jasminteet du kunde dricka. För er som sett Marie-Antoinette så är det te av samma typ som hon i filmen fått av den kinesiska kejsaren. Det vecklar ut sig till en stor blomma i vattnet.



På juldagen bestämde vi oss för att ge oss på en Beijing-duck. Vi googlade lite och hittade en restaurang som skulle servera den bästa Beijing-ankan i stan. Den skulle även varit Maos favoritrestaurang och fått agera smörjmedel i diverse diplomatiska relationer med sina bjudningar. Koreas diktator Kim Il Song hade bland annat ätit där. Dessvärre så visade det sig att vår dyraste måltid rent smakmässigt blev vår tråkigaste. Jag och Mao har om möjligt ännu mindre gemensamt nu: vi delar inte favoritrestaurang.




Dumplings är det perfekta mellanmålet och snacket i Kina. De ångkokta degbollarna med fyllning serverades i lika många gatuhörn som de mongoliska grillspetten. Beijing-köket innehåller mycket mat islagen i deg, likt teet ursprungligen en klimatsak. Mjöl och kött skall hålla värmen.


Sydkorea verkar vara sjukt hippt bland de yngre kineserna. Jättemycket film, tv, mode och polulärkultur importerades från Sydkorea. Sydkorea som i sin tur sägs vara det mest amerikansierade landet i Asien. Kina importerar på så sätt USA via Sydkorea. Amerikansk kultur i sin renaste form verkade inte vara helt gångbart i Kina så detta var ett smidigt sätt.

Koreansk buffé!


En asgod friterad fisk vi åt på nyårsafton i Shanghai. Vi beställde in allt på menyn som verkade kul. Ormen var dock slut för kvällen. Vi var överväldigade för att det var så gott men vår kinesiska vän Eric tyckte att det var en högst medioker middag. Undrar hur bra kock hans mamma var... Efter middagen åkte vi på nyårsfest (hemmafest i Kina!!!) på 26 våningen i en skyskrapa med utsikt över Shanghais sky-line. *skryter så jävla mycket*


En köttgryta servitören först vägrade att servera oss för att han trodde den skulle vara för stark. Till slut gav han med sig och visst var den stark, men god. Förstora och kolla in mängden chili i...



Rullbandssushi:

Ett himla trevligt folknöje var att gå på Food Courts - matmarknader. Fanns ett antal i både Beijing och Shanghai. Som en stor utomhusgallera fyllda med små restaurangstånd. Här kunde man testa det mesta. Jag råkade äta något slags djurhjärta vilkert inte var någon höjdare . På bilden längst ner serveras skalbaggar, sjöstjärnor och skorpioner!!




Uppdatering
:

Var tvungen att läsa mina skunkdagboksinlägg från Kina. Hittade det från nyår:

Dear diary.

New years report da! Det borjade bra med shopping med Li Bao i ett helt galet stort varuhus av mer kinesisk sort. Val hemma ringde vi Eric samtidigt som han knackade pa min dorr. Skitlaskigt, jag hade ingen aning om att han var pa vart hostel. Den internationellt suktande Eric var kompis med de tva finnarna pa vart hotell ocksa. Finnarna ar ett helt kapitel for sig jag kommer till det.. Vi blev hur som helst inbjudna pa vodka-i-mugg-fest pa deras rum men avbojde och vi gick och kakade allihopa istallet. Vi bestallde in allt som verkade kul pa menyn vilket resulterade i sa val sniglar, en helstekt fisk som sag valdigt arg ut, en god bejingduck mm. Vi forsokte bestalla in orm ocksa men den var slut for kvallen. Too bad. Massa mat och massa ol gick pa 250 spann for fem personer och det var sjukt gott! Me like!

Utanfor restaurangen vantade en del inte allt for lyckliga tiggare och en av de da ganska fulla finnarna borja skalla och saga att vi inte skulle ge pengar vilket slutade i en taxiresa med VALDIGT hetsiga diskussioner (taxichaufforen maste fan ha undrat). Festen var hos tre fransoser och lagenheten var pa 26:e vaningen med ascool utsikt over Shanghais skyline. Det var en javla mix av nationalieter dar och alla pratade om hur javla ratt och coolt Shanghai var. Jag forsokte agera dj ett tag men insag snabbt att trots kanske 20 olika playlists inneholl alla samma 50 cent och Missy Elliot-latar vilket var kul ett tag men inte hela kvallen nar de gick pa repeat hela tiden. Finnarna var nu asfulla och hade med sig en filmkamera som de filmade med hela tiden. Filmen maste mest besta av att de skriker pa finska och close ups pa hur de haver i sig sprit. Fran festen akte vi ett gang till en forsta klubb och sedan vidare till en annan storre som hette La Fabrique som vi hoppades skulle vara bra eftersom det var europeiska dj:s som vi efter lite googlande sett att de gjort lite remixer pa relativt bra artister och sa men alltsa det var
nagon slags keff halvmesyr av techno och house men Eric dansade och var glad med glowsticks i handerna. Asbra. Nar vi kom hem trotta och lyckliga efter varan exotiska utekvall somnade vi till rosten utav Kinas president Hu
Jintao nyarstal som mest gick ut pa att Kinas economic growth skulle sla nya rekord 2006.

Idag har vi traffar Chen och Eric och diskuterat kansliga fragor med klumpig bakfylle engelska. De ar verkligen jatterara och jatteinternationella om man kan saga sa, jobbar bada i internationella miljoer och tar sjalvmant komtakt med vasterlanningar och vill upptacka varlden etc. Men alltsa nar det kommer till kinesisk inrikespolitik gar de i forsvarposition redan innan man har sagt nagot. Skall bli kul att komma hem och kunna ga in pa human right watchs hemsida och lasa mer utan att det star link forbidden och kanske lasa om Shanghai baby, Beijing Doll och Wild Swans (alla ar forbjudna har) for att kanske fa en lite vidare forstaelse for detta komplexa land.

4 Comments:

Blogger kalliljas said...

Kul med resereportage! Roterande sushiservering såg jag i Japan. Det borde lanseras i Sverige. Borde rimligtvis bli braksuccé med tanke på hur snabbt vi brukar vara på att ta till oss asiatiska traditioner...

2:09 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

Ja visst skulle det bli en succé!

Lite av mina andra resereportage finn här:

FRÅN AMSTERDAM I APRIL: http://100-procent-kommersiellt-gangbart.blogspot.com/2006/06/bortskmda-ungjveln.html

FRÅN BERLIN I JULI: http://100-procent-kommersiellt-gangbart.blogspot.com/2006/07/157-svenskar-modemssor-och-weekend.html

http://100-procent-kommersiellt-gangbart.blogspot.com/2006/07/party-like-there-is-no-tomorrow-no.html

http://100-procent-kommersiellt-gangbart.blogspot.com/2006/07/berlin-igen-d.html

FRÅN PARIS I AUGUSTI:
http://100-procent-kommersiellt-gangbart.blogspot.com/2006/08/fashion-report-paris.html

http://100-procent-kommersiellt-gangbart.blogspot.com/2006/08/ami-hiltons-bsta-utelivstips-i-paris.html

Håll till godo!

10:45 PM  
Blogger kalliljas said...

Fett reportage från Berlin. Jag bodde ju där feb-aug i år, alltid kul att se vad folk hittar på i ens gamla hemstad? Gå igenom arkiven i min blogg om du vill läsa lite roliga historier därifrån. Det råkar inte vara Martin Nybom som du bodde hos i PB? :)

P.S. Kul att du varit på Berghain, ett märkligt ställe. Bara den där vakten med piercing över hela kroppen är värt besöket. D.S.

1:06 AM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

nej det var en martin tängström jag hängde hos..

haha jag älskar berghain! mer osvenskt blir det inte! vet inte om jag skulle prioritera det varje lördag dock.. sverige har ju sina fördelar också. haha

1:41 AM  

Post a Comment

<< Home