Friday, July 28, 2006

Sandmann!

Igår visade SVT en jättespännande dokumentär om DDR:s mest kända och älskade barnprogram: Der Sandmann – John Blund på svenska. Sandmann åkte på besök till Kina, Kuba, Ungern och Östtyskland, provade på att vara kosmonaut, körde Trabant och gav genom sitt tv-program allmänt intryck av hur bra och fint det (inte) var i DDR. (Vad är dealen med gamla öststater och barnprogram i form av dockteater egentligen?)

Sandmann i sin Trabi


Sandmann deltog också i en mängd för DDR viktiga händelser, värda att visa upp för barnen och deras föräldrar. Han hängde runt vid det nybyggda tv-tornet som skulle synas över till väst-Berlin och gick storögd omkring inne på DDR:s största skrytbygge Palatz der Republik. I filmen visades klipp från hur det såg ut inne på Palatz der Republik och jag blev lite tårögd. Så maffigt, så snyggt! Därav dock inte tårögdheten, utan tårögdheten kom av faktument att Palatz Der Republik just i denna stund håller på att rivas. Det känns lite sorgligt.



Jag tycker mig inte vara en bakåtsträvare som vill bevara stadsbilder så som de alltid sett ut (Uppsala är världens mest statiska stad pga alla sådana människor and I hate it). Dock tycker jag att man skall bygga nytt men framförallt riva av rätt anledningar. I Berlin känns det lite som att man river väldigt mycket som har med DDR att göra för det påminner om jobbiga tider. Bort med det! Bort - så kan vi lägga det bakom oss liksom. Det är så klart lätt att vara dömande när man inte är uppväxt med delningen och alla dess konsekvenser själv men att städa bort hela sin historia och lägga locket på brukar aldrig vara speciellt sunt. Sen är det häftiga med Berlin som stad att man faktiskt kan känna och fysiskt se dess fascinerande och viktiga historia att komma ihåg när man åker runt i staden. Den är inte instängd på tre museum dit man tvingas åka med sina klassföreståndare Sabine i sjuan. Turistperspektiv kanske men turism kan faktiskt göra världen bättre.

Hur som helst, kolla på reprisen av John Blund - en socialistisk hjälte. 17.00 på lördag i tvåan.

Ett annat bra boktips om man är intresserad av Tysklands delning, Berlin, bra reseskilldringar eller bara historia i största allänhet är "Berlin : krutrök, murbruk och delikatessdiskar" av Jan Mosander fd, Tyskland-korrespondent på Expressen. Otroligt intressant och kostar ynka 53 spänn på netbokhandeln.se

0 Comments:

Post a Comment

<< Home