Monday, July 10, 2006

Blond och smart igen då

Ami säger nej till Karolina mobbning!

Har lust att blondera järnet ur mitt hår lite för att provocera de jävla människor som uppenbarligen tror att man inte kan vara smart och blond (läs detta inlägg på Karolina Lassbos blogg). Jag vet att diskussionen är långt mycket djupare än att bara handla om hårfäg och att jag personligen antagligen skulle komma undan med att vara überblond men alltså känns inte det lite småstaden ano 1985 att tro att man inte kan vara blond (sminkad) och smart? Jag trodde verkligen att det var en myt att folk tyckte sådant på riktigt. Eller så kanske bara jag levt i min lilla akademiska medelklassbubbla och missat den spridda Slitz-sanningen.

Önskar att jag orkade skriva ett riktigt analyserande inlägg om hela cirkusen kring Karolina men jag tror tyvär inte jag orkar. Jag har varit på väg många gånger men bara känt nej - det här kan ju inte vara på riktigt! Snart ringer kungen och säger att allt varit ett skämt, skickar henne en tårta och säger att hon vunnit en miljon för att hon stått ut. Jag menar vuxna människor beter sig bara inte så som många gjort mot Karolina - eller? Då syftar jag alltså INTE på den ibland sakliga, ibland översittaraktiga diskussionen om anledningen till att Karolina ställde upp som modell för Markus Andersson eller hennes ibland lite förvirrande språkliga analyser. Det jag syftar på är den lynchmobb ettriga små blodhundar till människor som alltid tyckt illa om Karolina och som känner sig mer välkomna än någonsin att racka ner på Karolina efter att "seriösa bloggare" som Isobel och Silverfisken banat vägen för dem.

"Seriösa bloggare" bloggare förstår uppenbarligen inte att de går i bräschen för bloggmobbningen av Karolina. Jag tycker verkligen att det vore på sin plats för dem att inte bara säga: "Jag står för mina åskter om det och det du har sagt" utan också "Jag ställer mig inte på något sätt bakom de irrelevanta och nedlåtande kommentarer om dig jag fått på min blogg och som skapats på andra bloggar i dess kölvatten" Varför inte bara radera kommentarerna? Varför inte säga åt folk att bete sig, och argumentera som de skulle kräva av dem i verkliga livet? Varför inte ta ett klart och tydligt avstånd? Nej man är nog mest intresserad av intressanta diskussioner och vill sen inte se vad för konsekvenser de får, än mindre ta ansvar för dem (då är man ju mitt uppe i en helt annan intressant debatt). Alla bloggare borde fan ta lite jävla ansvar för bloggklimatet i det här landet. Det ligger i alla bloggares och bloggläsares intresse.

I might sound christian men var fan är toleransen och respekten för andra människor? Och var är respekten för människors individuella val? Jag skulle kanske inte sätta på mig mer än 1/5 av det som finns i Karolinas garderob, göra samma val eller se på saker på samma sätt som Karolina men det ger mig inte rätten att bete mig som en 11-årig tjockismobbare för det. Som 11-åring utnyttjat jag istället min makt som poppistjej och ställde mig bakom de som blev mobbade även om de hade sjukt fula kläder.

Det är inte så att jag undrar vad som är fel på Sverige. Varför mår folk så jävla kasst? Varenda hobbypsykolog kan räkna ut att det är lite trasiga människor som orkar hålla på och provocera, mobba och på olika sätt och vis försöka sätta dit en annan människa. Det här är inte bara jantelagen som en del av Karolinas tappra försvarare vill påstå. Det är inte heller bara etikens spelregler som satts ur spel på internet. Det är någon långt mycket mer obehagligt och farligt än om Karolina skulle vara både nazist, vara kompis med nazister, vara en dum jurist, dum blondin eller bara så ful och ytlig som en del påstår att hon är.

7 Comments:

Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

2:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

"långt mycket mer obehagligt och farligt än om Karolina skulle vara [...] nazist"

Wow...

12:47 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

Afrikan:

Det jag syftar på är att om så vore att Karolina vore rasist så skulle hon vara EN person med unkna åsikter och vidriga fördomar om andra människor utan att de ens öppnat munnen.

Det är inte EN person som har dömt, tolkar in en jävla massa saker i vad än Karolina säger, kallar henne saker och trakasserar henne det är VÄLDIGT många.

Jag tycker att det är olika sidor av samma mynt.

Jag tycker också att det på nåt sätt visar att så fort det getts klartecken på mer eller mindre subtilt sätt att trakassera, tycka illa om och ha fördomar mot en person eller grupp så är det bara att ta sig vilka friheter som helst.

9:37 PM  
Blogger Isobel Hadley-Kamptz said...

Jag håller helt med om att kritiken mot Karolina Lassbos bisarra uttalanden om nationalsocialism och gaskammare följdes upp av ett antal personer som antingen inte klarade av att formulera sitt missnöje på något mer avancerat sätt än "du är blond och korkad din jävla hora" eller också huvudsakligen anförde hennes hårfärg mot henne och bara utnyttjade tillfället att yttra sig.

Jag har dock lite svårt att se varför det skulle göra den ursprungliga kritiken mindre relevant, eller mig till delansvarig för de här idiotiska påhoppen.

Jag har tidigare försvarat Lassbo mot fördomar om henne på grund av hennes yttre, och jag skriver förhållandevis ofta om kvinnors rätt att både vara snygga ocvh smarta. Jag hoppas verkligen att det inte finns någon som tror något annat. Jag har heller inte haft några kommentarer på min blogg som stått oemotsagda om att det här skulle handla om att Lassbo var korkad för att hon gillar smink.

Men Karolina Lassbo har i den här debatten visat sig antingen vara skrämmande okunnig eller skrämmande osmaklig. Om hon nu inte skulle vara aktivt ute efter att försvara högerextremism alltså, vilket jag har svårt att tro.

Det blir inte mindre obehagligt i sig bara för att det finns andra personer som är osmakliga tillbaka.

10:23 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

Jag skrev:

...jag alltså INTE på den ibland sakliga, ibland översittaraktiga diskussionen om anledningen till att Karolina ställde upp som modell för Markus Andersson eller hennes ibland lite förvirrande språkliga analyser...

Så nej det ursprungliga ifrågasättandet och kritiken sa jag inget om.

Jag har inte tyckt särskilt mycket i den soppan överhuvudtaget eftersom jag har haft väldigt svårt att hänga med i alla vändingar, filosofiska språkanalyser, allmännt munhuggande och att förstå vad som är ironi och inte (efter att ha läst Karolinas blogg ändå sen starten tycker jag mig veta att hon kan slå Killinggänget i ironi).

Angående folks ansvar då de startat en debatt om en specifik person så håller jag helt enkelt inte med dig. Skulle jag se att det skulle hända på min blogg - att massa andra bloggar skulle fortsätta den diskussion jag påbörjat och häva ur sig en massa skit då skulle jag snabbt som faen skriva ett blogginlägg och ta avstånd från allt sådant. Även om det inte skulle vara mitt fel att folk var pullon och skulle bete sig som skit så skulle jag ändå vilja ta klart och tydligt avstånd ifrån det. Precis på samma sätt som jag tar avstånd från våldtäkter, dåligt utnyttjande av skattepengar, utfiskning av torsk eller vad det nu kan vara för nåt ÄVEN om jag inte är direkt inblandad i det.

från wiki om mobbning:

...Till det behöver mobbaren den tysta massan till hjälp, dvs betraktare, som höjer mobbarens status genom att inte våga ingripa. För att stävja mobbning ligger nyckeln ofta i att få följeslagarna/betraktarna att reagera och agera...

På dig låter det också som att skiten folk häver ur sig skulle ha någon slags grund i att Karolina eventuellt skulle vara nazist eller dum. En del kanske har det men för mig är det övertydligt att det inte är enbart det. Många hoppar på mobbtåget bara för att de kan, för att de uppfattar att andra gjort det och kommit undan med det. Många av de kommentarerna har inget som helst att göra med nationalsocialistgrejen utan HELT andra saker. Oftast handlar det inte alls om att folk inte kan formulera sig.

1:47 PM  
Anonymous Anonymous said...

Interesting website with a lot of resources and detailed explanations.
»

5:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

8:51 AM  

Post a Comment

<< Home