Tuesday, April 03, 2007

Porr, horor och feminister á la Ami - eller jag dödar er om ni inte läser det här inlägget


I onsdags var jag och Keso och lyssnade på Petra Östergren. Det var väldigt intressant och fick mig att på nytt återuppta de funderingar kring porr och prostitution som jag uppehöll mig vid väldigt mycket i somras men lagt lite på is sedan dess. Jag kände mig någorlunda färdigdefinierad kring porren även om man så klart aldrig blir färdigdefinerad i politiska och moraliska frågor (ja utan att vara kristdemokrat tycker jag att det finns en moralisk aspekt i det hela). Kanske beror det på att jag inte läst något som lyckats bibringa något nytt perspektiv. Eller kanske sätter den för mig mycket svårare prostitutionsfrågan käppar i hjulet för mig att komma vidare i mina resonemang.

Jag är inte porrmotståndare men mot prostitution känner jag ett stort instinktivt och intellektuellt motstånd. Men finns det egentligen någon gräns mellan porr och prostitution? Spelar det i så fall någon roll om den är så hårfin den kan tyckas vara? Hur kan magkänslan vara så olika rörande de två (ena) fenomenen om gränsen är så hårfin? Är det över huvudtaget intellektuellt försvarbart att vara acceptera den enas existens men önska den andra ur världen om de är en del av samma "system"? Är det bara vad "marknaden" gör med människor och samhällen som är problemet? Eller är det att det överhuvudtaget fortfarande finns kvar en marknad? Skulle kunna ställa en miljard relevanta frågor till men jag blir bara helt matt av tanken på dem... DET kanske är problemet?

Well medan jag famlar vidare i blindo kring prostitutionsfrågan kan ni läsa min gamla text från i somras om porr:

Tog ett djupt andetag och tänkte att jag skulle skriva ett seriöst inlägg om min syn på relationen porr och feminism. Andades ut och bara neeeej fan vad fint att lägga sig till sängs med Majgull Axelssons "Långt borta från Nifelheim"...

Sen kom jag på att jag ville ändå. Läste ju idag ett inspirerande reportage om att det fanns fler som mig! Feminister som inte tror på att porr som besitter inneboende ondska och är roten till allt ont i vårt ojämställda samhälle och bör förbjudas alltså! Människor som istället tror att porren idag, som det oftast går när män helt ensamma dikterar dagordningen, inte blir riktigt så som kvinnor vill ha den. Please förskona mig nu från kommentarer om att tjejer inte bara vill ha soft-porn med älskande par i vattenbrynet, det är inte den skillnaden jag tror skulle visa sig, och är ute efter. Inte heller "feministisk porr" som många skulle tänka sig med frustande, orakde, svettiga tjejer. Men ändå precis det. Det och allt annat Du, Inga-Britt, Susanne, Doris och Shoone skulle känna er bekväma med och gilla.

Men sen tillhör jag inte heller dem som tror att all porr per automatik behöver inneburit ett exploaterande av fattiga och utsatta människor. Tror man det kan porr kanske vara svår att försvara ur det perspektivet (men svenska folket H&M helloooo?). Gör en kort undersökning någon jävligt alkoholdränkt kväll på hur många av dina homies som spelat in någon home-video för eget bruk. Svaret kan vara lite generande kanske. Det finns människor som kan tänka sig att sprida dem till en liten eller större krets människor, kanske inte bara för masskonsumerande 17-åringar på DC++.

Sen så kan verkligen porren få killar (och tjejer) att få skev bild av sex och det påverkar killen och (men oftast) tjejen negativt. Men såpoperor då? Romantiska komedier? Bilden av kärlek och sex de förmedlar, alla letar blint efter och som de antagligen inte kommer finna och istället missar den verkliga kärleken och bra sexet. Actionfilmer och våld? Herrtidningarnas frågespalter? De matas man med hela tiden, bara det att där finns ändå en större mångfald idag än inom porren. Jag blev skitledsen när jag hittade en miljard Jenna Jameson filmer på min lillebrorsas dator men det hade mer att göra med att jag inte visste om han hade något som vägde upp det han såg där. Några att prata med och utbyta riktiga erfaranheter med och så. Tjejer gör ju det i större utsträckning och kan på så sätt själva slå hål på myter och hjälpa varandra, få svar på funderingar och få andra perspektiv på sex än sitt eget. Man är mer öppna om att prata om problem. Killar däremot uppfostrade till icke-kommunikativa varelser där det är omanligt att visa svaghet och osäkerhet, pratar istället om sex när det gäller att impa eller möjligtvis skämta. Sexualundervisningen bemödar jag mig inte att kommentera. Men skulle det inte vara så som nämnt så skulle nog inte porren ställa till lika stor skada tror jag. Det är ju det vi måste jobba med!

Jag är absolut inte färdigdefinierad i mina funderingar kring detta, det är ju lite komplext. Men screw dagens debattklimat där man måste ha artontusen argumnet för ALLT - härmed återupprättar jag magkänslan som argument!

Just ja, Majgull Axelsson och sängen var det ja...

Här finns artikeln jag skrev om och här är Postporns hemsida.. Ni kan ju läsa vidare och sätta dit mig eller nåt. Sånt är alltid uppfriskande.


6 Comments:

Blogger Jonsa said...

"Killar däremot uppfostrade till icke-kommunikativa varelser där det är omanligt att visa svaghet och osäkerhet, pratar istället om sex när det gäller att impa eller möjligtvis skämta." Vad fel du har, och vad lite du vet om manlig bräcklighet. Åtminstonde så är iaf första ledet grovt felaktigt, vad gäller det andra framstår ju det som någorlunda korrekt. Iaf i åldrarna 12-18. Män pratar visst. vi pratar bara inte om att vi pratar...

Mitt problem i denna sorts diskussion är den dubbelmoral som alltid kommer farande. Så som porr tillverkas och hur det sedan framställer könsordningen är i nästan alla fall negativ. Det kan alla utom möjligtvis en komplett jävla idiot hålla med om. Dubbelmoralen ligger i att samma personer som var av ovan nämnda åsikt också finner precis samma porr, som var så hemsk, så otroligt fashinerande och triggande. Jag tror de flesta som hävdar motsatsen ljuger för att upprätthålla någon sotrts pretentiös konsekvens i åsiktsyttringen.

Vad ska man göra? Man kan ju knappast förbjuda något som nästan alla gillar (oavsett om de erkänner det eller ej). Ska man förbjuda independentporr? Hämma konkurrensen på en fri marknad och på så sätt endast låda de stora porrföretagen, som är kollektivavtalsbundna och använder fackligt anknutna skådisar som har en möjlighet att påverka sin situation, verka på marknaden?

Vad jag tror (har ingen empirisk fakta what so ever) så är det just de små bolagen som kanske vågar göra bra och rättvis porr. Men kanske också just de små bolagen som kan vara värst...

En tanke slog mig! Kan vi inte införa en "rätvisemärkning" av den rättvisa (lön, kön osv...) porren? Typ som rättvisemärkt kaffe!?

Äh, jag vet inte. Det är ett komplext ämne du skriver om ami. Och självklart är det inte pojken som skriver brevet som är med i filmen...

10:16 AM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

Jag står fast vid min åsikt att män i större grad än kvinnor är uppfostrade till att bli "mindre kommunikativa". Sen finns det som alltid undantag. Jag ser inte dessa som några "bräckliga män". I så fall skulle det finnas en miljard bräckliga kvinnor och jag tycker inte att det är bräcklighet att vara i kontakt med sina känslor, våga visa sig svag, kunna prata om känslor sex etc. Det är starkt och gör människan bättre oavsett biologiskt kön på personen! Att kommunikataiva män ses som "bräckliga" är just därför att det en stark norm över att vara man är det motsatta som jag skrev.

Dubbemoralen i den här frågan tycker jag inte är mindre än i någon annan fråga/marknad, där en stor risk finns att människor råkar illa ut. Mitt exempel på H&M är ganska talande. Alla vill ha billiga kläder, alla vet att det billiga kläderna antagligen kommit till i en sweatshops, ingen tycker att sweatshops är bra. Sweatshops är ett uttryck för en enligt många otrevlig världsordning.

Med porr då:

Alla vill ha porr, alla vet att porr kan ha kommit till på läskiga sätt. Porr är för många ett uttryck för en otrevlig världsordning...

Folk konsumerar de båda trots de moraliska aspekterna...

Jag måste springa iväg till min föreläsning nu (aaaah försenad) så jag skriver mer sen...

11:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej! Ja. Vad det är svårt med porr och prostitution... Jag blev helt chockad när jag läste Danska metro (det kanha varit en av de andra gratistidningarna de har). Dels för alla annonser om prostitution och dels för tvälingen; bli veckans "sidan 9 tjej" (posera och visa brösten) och vinn 900 dkr.

Men det är jättesvårt att diskutera/argumentera i frågan utan att moralisera. Jag kan inte formulera något anant än att det är skillnad på porr och prostution. Porren är en fiktion, en spelad fantasi medan prostutition är på riktigt.

Bra att du tar uppfrågan i alla fall, var sitter obehaget och hur ska man se till att färre kommer till skada.

8:03 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

Maria:

Petra Östergren verkade nästan resonera som att anledningen till varför man blev illa berörd av att se bruket av porr och prostitution var för att man inte var "frigjord". Där satte jag lite i halsen måste jag säga. Som att det var sexualskräck det handlade om! Som att man blev kränkt för att man blir påvisad sexualitet utan relationer! That's really not the case!

Jag menar i så fall så skulle det innebära att män (som är de som i störst utsträckning köper horor) skulle vara mer sexuellt frigjorda och att om tjejer bara blev mer sexuellt frigjorda skulle kvinnor också göra det... Som att kvinnor inte kan koppla loss sex och känslor liksom!

För det första tror jag inte att man tycker illa om prostitution beror på någon hämmande sexualskräck men om det nu mot all förmodan gjorde så kan man ju fråga sig om man vill ha ett samhälle där folk köper en annan människa för sexuella ändamål. Däri kanske moralisem jag vet inte.

3:45 PM  
Anonymous Anonymous said...

Sätt inte i halsen utan läs Petra Ö bok istället så förstår du precis vad hon menar. För självklart utgår vi alla från vår egen syn på sex när vi diskuterar sex. Vi har alla en gräns där sex från att enbart vara njutning skulle innebära smärta eller förnedring

Vi utgår ofta från vår egen gräns när vi reagerar på andra människors sexuall handlingar. Det är mkt enkelt och handlar egentligen inte om hur pass frigjord man är... utan kanske mer om man kan se detta mönster och acceptera sex som andra håller på med och tycka att det är ok för att de tycker det är ok fast än du själv aldrig hade velat göra det dem gör...

8:53 PM  
Blogger Annamaria och Andrea said...

Isabelle:

Jag skall absolut läsa Petras bok! Hon ställde många tankeväckande frågor och hade mycket intressanta perspektiv då hon som du kom med ett perspektiv som ofta tystas i debatteten. Däremot har jag inte lust att svälja något i sin helhet vare sig det kommer från henne eller prostitutionsmotståndare. Jag tar min egen tid att formulera vad jag tycker med så många olika källor som möjligt!

Sen tycker jag fortfarande inte att de är så lätt att man bara utgår från och vad man själv skulle kunna tänka sig göra eller gilla sexväg i ens bedömande av andra. Jag vet att folk tänder och gillar på en jävla massa saker som jag (och kanske många i min närhet) ALDRIG skulle vilja göra eller gilla... Men jag tror inte jag bara kan se prostitution som enbart några individers sexuella gränser eller inte...

Det har väl att göra med att jag inte ser till varje individ utan faktiskt ser en struktur precis som ni prostituerade kan se en struktur och inte bara massa individer i dem som konsekvent vägrar att lyssna på er...

Skall läsa vidare på din blogg också! Tack för din kommentar!

12:27 AM  

Post a Comment

<< Home